Jó hír a GYED extra és a családi kedvezmény kiterjesztése

Az új intézkedéscsomag, mely több lényeges változást hozott, igen megkönnyíti a gyermeket vállaló családok életét.
  1. GYED mellett is lehet munkát vállalni
Ha a gyermek elmúlt már egy éves, akkor a folyósított ellátások mellett (GYES vagy GYED mellett) korlátlanul lehet munkát vállalni. Mivel erre a 2014. január 1-je előtt született gyermekek esetében is lehetőség van, ezért azok a szülők is jogosultak erre, akik korábban felfüggesztették, illetve visszamondták az ellátásokat, hogy munkát tudjanak vállalni; az esetlegesen hátralévő időre újból jár nekik az ellátás munka mellett is.
 
 
  1. Testvér GYES/GYED
Az intézkedéscsomag ezen része azoknak a családoknak segít, ahol kis korkülönbség van a testvérek között. Ha 2014. január 1-je után születik még egy gyermek a családba, aki után a szülők jogosultak lesznek bármilyen ellátásra, akkor a korábban született gyermek után járó ellátást sem veszítik el, nem kell lemondani róla az újabb gyermek születésével.
 
 
  1. Diplomás GYED
Az egyetemisták, illetve a doktori képzésben résztvevők gyermekvállalását könnyíti meg ez a változás; mindazok, akik legalább egy éves aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek vagy doktori képzésben vesznek részt, s gyermeket vállalnak, jogosultak lesznek gyermekük egyéves koráig az ún. diplomás GYED-re, melynek alapja a mindenkori minimálbér lesz (a doktori képzésben, osztatlan képzésben, mesterképzésben résztvevőknél pedig a garantált bérminimum, ezek összege 2014-ben 101.500, illetve118.000 Ft). A már végzett hallgatók esetén diplomás GYED-re jogosít az is, ha munkaviszony hiányában a szülésre a diploma - vagy annak hiányában az abszolutórium – megszerzését követő 1 éven belül kerül sor.
 
 
  1. Munkahelyvédelmi akcióterv
A Munkahelyvédelmi Akcióterv kibővítésének keretében könnyebben térhetnek vissza a munkába a három vagy több gyermeket nevelő édesanyák. 2014-től a munkaadók a foglalkoztatás első három évében mentesülnek a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól; a foglalkoztatás 4. és 5. évében pedig csupán 14,5%-nyi adót kell megfizetniük. Ezek a foglalkoztatási kedvezmények 2014-től már valamennyi olyan munkavállalót érinteni fognak, akik a gyermekgondozási ellátások folyósítása mellett vagy annak lejártát követően állnak munkába.
 
 
  1. A családi kedvezmény kiterjesztése
2014. január elsejétől a családi kedvezményt kiterjesztették az egyéni járulékokra is. Ez elsősorban az alacsony keresetű családoknak nyújt segítséget, akik nem tudták eddig érvényesíteni a teljes kedvezményt.
 
Forrás: www.csaladitudakozo.kormany.hu